Hem » Bör man låna pengar till aktier och andra investeringar?
Bild som illustrerar en man som lånar pengar till aktier

Bör man låna pengar till aktier och andra investeringar?

Ett privatlån kan hjälpa dig att betala en skuld eller att hantera en större utgift. Men bör man även låna pengar till aktier?

Kanske, men det är bara en bra idé att låna pengar till aktier eller andra investeringar är om den riskjusterade avkastningen är hög. Det innebär att avkastningen på investeringen bör vara hög i förhållande till risken att förlora de lånade pengarna.

Att ta ett lån och investera de lånade pengarna i aktier eller andra värde papper kan alltså vara ett sätt att skapa avkastning. Men du tjänar alltså bara på att ha denna hävstång i din investeringsportfölj om avkastningen är högre än kostnaden för lånet. Läs vidare så berättar vi mer om möjligheterna och riskerna!

Funderar du på att låna pengar till aktier?

Du har säkert flera gånger hört att du bör investera dina pengar. Investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper kan hjälpa dig att få pengarna att växa. Men hur ligger det till om du vill öppna ett konto hos en nätmäklare men har ont om pengar att investera? Bör du då låna pengar till aktier eller fonder?

Ett blancolån gör det möjligt att låna pengar som inte är öronmärkta för något särskilt. När du väl har fått in de lånade pengarna på ditt bankkonto kan du med andra ord använda dem som du själv vill. Faktum är att just aktier är en vanlig anledning till varför man lånar pengar som konsument.

Men är det då en bra idé att låna pengar till att köpa aktier? Nej, förmodligen är inte så fallet. Fortsätt att läsa så ska vi utveckla vårt resonemang!

Du bör vara medveten om riskerna

Hur mycket ränta du betalar för ett lån varierar beroende på en rad olika faktorer. Till exempel erbjuder vissa långivare mer förmånliga villkor än andra – detta kan du se om du jämför lån från flera olika långivare. Dessutom får du vanligtvis en lite lägre ränta om du har en hög kreditvärdighet. Därmed kan du ha lyckats låna en större summa pengar till en ganska förmånlig ränta. Om så är fallet kan det vara en bra idé att investera de pengarna och skapa en högre avkastning på dem än den ränta du debiteras. Då kan du faktiskt tjäna på affären rent ekonomiskt.

Risk

Om avkastningen är hög kan du tjäna på att investera de lånade pengarna

Ponera till exempel att du kan beviljas ett lån till en ränta om 6 %. Om du då investerar pengarna på ett sådant sätt att du får en avkastning om 10 % på kapitalet avkastar investeringen mer än vad den kostar dig. I en sådan situation är detta en bra affär.

Men det är svårt att skapa en sådan avkastning och det finns inga garantier för att du lyckas med detta. Därför är det väldigt riskfyllt att låna pengar till aktier eller andra värdepapper. Faktum är att du inte kan garantera en tillräckligt hög avkastning även om du i själva verket är en erfaren investerare. Börsen är volatil och kan ha ett dåligt år när du bestämmer dig för att investera dina lånade pengar. Även om du kanske skulle få 5 % avkastning förlorar du pengar om du har lånat pengarna till en ränta om 6 %.

Dessutom är aktier och andra investeringar väldigt riskfyllda. Det är inte säkert att du skapar någon avkastning överhuvudtaget – du kanske rent av förlorar pengar på dina investeringar. Aktiekurserna fluktuerar nämligen ganska mycket från dag till dag och från vecka till vecka. Därför bör du aldrig investera pengar som du inte känner att du har råd att förlora. Att då låna pengar till aktier och investera dessa på börsen är helt enkelt förenat med en stor risk.

Så bör du göra istället för att låna pengar till aktier

Du bör komma ihåg att ett lån är ett lån och att pengarna ska betalas tillbaka. Detta gäller alldeles oavsett vad du använder de lånade pengarna till. Så om du investerar pengarna och förlorar pengar på din investering behöver du fortfarande betala tillbaka lånet. Därför är det generellt sett ingen bra idé att låna pengar till aktier. Vad du istället bör försöka göra är att skära ner på dina kostnader eller skaffa en sidoinkomst. De pengar som du skrapar ihop på dessa vis kan du med fördel investera på börsen.

Vanliga frågor om att låna pengar till aktier

Får man investera lånade pengar?

Ja, om du har tagit ett helt vanligt blancolån eller liknande får du investera de lånade pengarna. Vanliga konsumtionslån är inte öronmärkta till något särskilt ändamål utan du kan använda pengarna hur du vill. Därmed kan du välja att investera dem.

Hur mycket kan man låna till aktier?

Nej, generellt sett är det ingen bra idé att låna pengar till aktier. Även om du är en erfaren investerare kan du nämligen inte garantera att dina investeringar ger en högre avkastning än vad lånet kostar. Dessutom riskerar du att förlora pengarna.

Om skribenten