Hem » För- och nackdelar med börshandlade fonder
Man som investerar i börshandlade fonder

För- och nackdelar med börshandlade fonder

Börshandlade fonder (ETF:er) har funnits i flera decennier och blev tidigt populära bland sparare som var på jakt efter ett alternativ till traditionella fonder. Här kommer jag tittar närmare på för- och nackdelarna med ETF:er för att hjälpa dig att avgöra huruvida just du bör investera i en ETF.

Skillnader mellan ETF:er och vanliga fonder

ETF är en förkortning för exchange traded fund, d.v.s. en börshandlad fond. Om man vill förenkla det hela kan man hävda att en börshandlad fond i mångt och mycket påminner om en vanlig indexfond på så sätt att bägge dessa fonder har låga avgifter. Skillnaden är dock att en ETF handlas som en aktie, vilket generellt sett innebär att du behöver betala courtage när du handlar ETF:er.

När du köper en ETF kan du åstadkomma en exponering mot en specifik sektor, region eller ett visst land. Du åstadkommer med andra ord en riskspridning till en låg kostnad. ETF:er handlas på börsen (därav det namnet ”börshandlade fonder”), vilket gör att du snabbt och enkelt kan köpa och sälja andelar – du slipper den fördröjning som traditionell fondandel medför.

Det finns ett stort urval av ETF:er att välja mellan, och utbudet av dessa fonder inkluderar såväl aktie- och räntefonder som råvarufonder, valutafonder, fastighetsfonder och andra slags fonder. Vissa av dessa fonder har en hävstång och omvänd avkastning, vilket är positivt om du tror att priserna kommer falla.

ETF:er förvaltas passivt

Då ETF:er speglar olika index, likt en traditionell indexfond, krävs ingen aktiv förvaltning av denna typ av fond. Förvaltarens enda uppgift är att se till så fondens innehav speglar det index som har valts. Denna typ av förvaltning kallas passiv förvaltning och medför en låg förvaltningsavgift. Förvaltningsavgiften kan dock variera kraftigt mellan olika ETF:er, från 0,1% till närmare 0,8%. Detta stämmer förvisso även för traditionella fonder, där avgiften i vissa fall överstiger 2%.

Fördelar med börshandlade fonder

De fördelar som gör ett innehav av ETF:er tilltalande inkluderar en lägre förvaltningsavgift i förhållande till traditionella fonder. ETF:er kombinerar även den enkelhet och riskspridning som ett fondsparande innebär med vissa av aktiesparandets fördelar, däribland omsättningsbarheten och den ständiga prissättningen.

Du som sparar i en ETF har dessutom möjlighet att ta fram avancerade strategier samt portföljer som är inriktade mot specifika marknader. En annan fördel med denna typ av fond är att de i grunden speglar ett index och att fondens förvaltning därmed inte är helt avgörande för fondens framtida värdeutveckling.

Nackdelar med börshandlade fonder

Nackdelarna med ETF:er är förhållandevis få. En uppenbar nackdel är dock att de börshandlade fonder som har en hävstång inte sällan presterar sämre än det index de är tänkta at spegla. Detta har att göra med deras inbyggda belåningskonstruktion och det faktum att börsen svänger såväl uppåt som nedåt, men det är viktigt att  du som sparare är medveten om denna risk.

Slutledning

Det faktum att du numera kan månadsspara courtagefritt i en rad olika ETF:er gör att du som sparar i fonder eller investmentbolag och andra aktier bör titta närmare på detta hybridvärdepapper. En bra utgångspunkt för dig som vill läsa mer om börshandlade fonder är den länk som är belägen i början av detta blogginlägg.

Om skribenten