Hem » Därför föredrar Buffett indexfonder
Dator med grafer som visar utvecklingen för indexfonder

Därför föredrar Buffett indexfonder

För ett tag sedan såg jag dokumentären ’Becoming Warren Buffett’ på HBO Nordic. Oavsett om du är intresserad av affärsvärlden, aktier och investeringar eller ej, har du sannolikt hört talas om denne man. Hans höga ambitionsnivå och intresse för siffror gjorde honom till en av världens rikaste män. Det är svårt att undgå att fascineras av en så pass driven och kompetent människa som Buffett. Detta gäller oavsett om du investerar i aktier eller indexfonder.

Warren Buffett har en gedigen uppsättning regler vilka han förhåller sig till när han investerar. Detta är en av nycklarna till hans framgång. En av aspekter han tar hänsyn till vid sina investeringar är kostnaderna. Enligt Buffett har kostnaderna en stor betydelse. Detta då till exempel en avgift på 1 procent har en stor inverkan på utsikterna för en investering med en avkastning på 7 till 8 procent. Buffett hävdar att en förhållandevis hög avgift gör en enorm skillnad för hur mycket pengar du kommer har när du går i pension. Visst har han väl en poäng med detta påstående?!

Indexfondernas främsta fördelar

Hur hög en indexfonds avkastning är baseras på hur väl de olika bolag som ingår i fonden presterar. Det innebär att bolag som presterar sämre respektive bättre kan ta ut varandras prestationer. Om du till exempel köper en indexfond som endast innehåller två bolag, och det enda bolagets aktiekurs ökar med 3 procent medan det andra bolagets kurs minskar med 2 procent, innebär det att indexfondens värde ökar med 1 procent.

Detta är en av anledningarna till att indexfonder ofta anses vara en sorts passiv investering. En stor fördel med att investera i denna slags fonder är att de generellt sett har en låg kostnad. Du köper ett helt index och låter detta göra jobbet istället för att följa specifika bolag samt köpa och sälja aktier i dessa. För dig som sparare innebär detta mer pengar i fickan.

En annan stor fördel med indexfonder är att kunskapströskeln för denna typ av investering är förhållandevis låg. Du som sparar i indexfonder behöver inte vara lika insatt i aktiemarknaderna och nyckeltal som om du hade hanterat en egen aktieportfölj. För att få en exponering mot Stockholmsbörsen behöver du bara välja en indexfond som till exempel följer de 30 eller 100 största bolagen på Stockholmsbörsen.

Buffett förespråkar indexfonder

Buffett är en förespråkare av indexfonder som ett sätt att öka avkastningen på ett långsiktigt sparande, till exempel ett pensionssparande. Han menar att man ska köpa en indexfond med en låg kostnad, och hävdar att det i princip alltid är det som är mest logiskt för denna typ av placering. Dessutom varnar han för att låna pengar till aktier och andra investeringar. Historiskt sett har Buffett nämligen varit mer av en försiktig general än en mer offensiv sådan.

Buffett menar att knepet inte är att välja det rätta företaget, utan snarare att helt enkelt köpa alla de stora företagen genom en bra indexfond och konsekvent göra detta. Med det sagt, är det också viktigt att komma ihåg att diversifiera sin portfölj. För att sprida riskerna bör du sprida dina gracer och inte investera alla dina pengar i en indexfond. Spara hellre i flera olika fonder, och kanske även i aktier och andra slags värdepapper.

Om skribenten