Hem » Om att ta ett lån för att betala räkningarna
Ungt par som tvingas ta ett lån för att betala räkningarna

Om att ta ett lån för att betala räkningarna

Att ta ett lån för att betala räkningarna är en kortsiktig lösning som i vissa fall kan vara gångbar. Men samtidigt bör du vara väldigt försiktig med att låna pengar för detta ändamål. För potentiellt sett kan en negativ spiral av skuldsättning och ökad ekonomisk oro uppstå om din ekonomi belastas. Därför är det viktigt att du är hundra procent säker på att du kan betala tillbaka lånet. Dessutom bör du försäkra dig om att villkoren är förmånliga innan du gör slag i saken.

Allra helst bör du redan ha uttömt övriga alternativa sätt att kunna betala räkningarna. Till exempel bör du ha sett över möjligheterna att skära ner kostnader och öka din inkomst innan du skuldsätter dig. Om du inte har några andra alternativ och har gjort ett noga övervägande kan du dock ta ett lån för att betala räkningarna. Men det är alltså generellt sett inte en särskilt bra idé att göra detta.

Att ta ett lån för att betala räkningarna bör vara sista utvägen

I takt med att räntan går upp och lågkonjunkturen fortsätter att lura runt hörnet får allt fler svenskar svårt att betala sina räkningar. När det är tajt rent ekonomiskt ökar stressen och vi får svårare att fatta logiska och rationella beslut. Därför väljer vissa att hastigt och lustigt ta ett lån för att betala räkningarna. Men är det verkligen en bra idé att göra detta?

Nej, det korta svaret är att det sällan är en bra idé att låna pengar för att kunna få ihop den månatliga ekonomin. Det finns nämligen stora risker förenat med att göra detta och dessa behöver du vara medveten om på förhand. Därför är det viktigt att du noga väger fördelarna mot nackdelarna innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.

Därför väljer vissa att ta ett lån för att betala räkningarna

Det finns flera olika skäl till att vissa väljer att ta ett lån för att betala räkningarna. Några av de vanligaste anledningarna är:

 • Oförutsedda utgifter. Tandläkarkostnader, bilreparationer och andra oförutsedda utgifter kan belasta den månatliga hushållsbudgeten.
 • Inkomstbortfall. Hushållets inkomst kan minska till följd av arbetslöshet, lönesänkningar eller en minskad arbetstid.
 • Överspenderande. Vissa personer lever i själva verket över sina tillgångar. De spenderar helt enkelt mer pengar än vad de tjänar och har därför svårt att betala sina räkningar.
 • Dyra lån. En person kan ha flera dyra lån med hög ränta, till exempel snabblån. Då kan det vara en bra idé att samla dessa i ett samlingslån för att få ner räntan lite grann.

Det är riskfyllt att ta ett lån för att betala räkningarna

Genom att ta ett lån för att betala räkningar kan du få ett tillfälligt andrum. Men samtidigt kan denna kortsiktiga lösning leda till en skuldspiral som är svår att ta sig ur. Därför bör du vara medveten om dessa risker med att låna pengar för detta ändamål:

 • Lånet kostar dig pengar. Det kostar pengar att låna pengar då du behöver betala ränta och andra avgifter för lånet. Dessa kostnader kan lätt bli övermäktiga och göra det svårt för dig att betala tillbaka de lånade pengarna. Därför bör du alltid jämföra räntor på privatlån innan du tar ett lån.
 • Ökad stress och oro. Det finns även en risk för att din stress och oro ökar när du tar ett lån för att kunna betala räkningarna. Denna ökade börda kan tynga ner dig och påverka dig negativ på många olika sätt. Detta gäller inte minst om du behöver amortera ett ganska stort belopp varje månad.
 • Risk för utmätning. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet riskerar ditt ärende att hamna på Kronofogdens bord. Du riskerar då att myndigheten gör en utmätning och säljer dina tillgångar. Detta görs för att din skuld ska kunna betalas tillbaka på det sättet.
 • Möjligheter går till spillo. När du tar ett lån för att betala räkningarna riskerar lånet att lägga en våt filt över dina övriga ekonomiska mål. Det kan till exempel handla om ett sparmål, ett pensionssparande eller byggandet av en buffert som uteblir. I sådana fall innebär detta att dessa möjligheter går till spillo, åtminstone under en viss tid framöver.

Det kan finnas alternativa vägar ut ur den ekonomiska knipan

Vad kan man då göra för att undvika att behöva ta ett lån för att betala räkningarna? Om du har svårt att betala dina räkningar på något annat sätt än med lånade pengar bör du först överväga följande alternativ:

 • Budgetera. Skapa en budget och granska hur du spenderar dina pengar varje månad. Kanske kan du hitta några möjligheter att skära ner och spara lite pengar?
 • Öka din inkomst. Ett annat sätt att lösa problemet med en ökad utgiftssida är att försöka öka inkomstsidan. Detta kan du göra genom att ta ett extrajobb, sälja prylar som du inte använder eller förhandla dig till en löneförhandling.
 • Prata med långivarna. Om du har svårt att betala dina månatliga räkningar kan du kontakta dina långivare och prata med dem. Kanske kan de erbjuda dig en ny avbetalningsplan? Eller så kanske de kan ge dig en tillfällig lättnad under några månader tills du kommer ikapp igen?

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det sällan en bra idé att ta ett lån för att betala räkningarna. Detta bör vara den sista utvägen för dig och det finns ofta andra alternativ att utforska. Innan du skuldsätter dig ytterligare bör du därför vara införstådd med riskerna samt väga fördelarna mot nackdelarna.

Kanske kan du skära ner på något annat, skaffa ett extrajobb eller sälja prylar som du inte använder? I sådana fall bör du göra detta först innan du tar ett lån. Ditt mål bör nämligen vara att hitta ett sätt att göra din ekonomi stabil och undvika att hamna i en skuldspiral.

Om skribenten