Hem » Varför lånar man pengar?
Bild som illustrer en man som lånar pengar av en annan man

Varför lånar man pengar?

Det kan uppstå en situation där du vill kunna låna en större summa pengar. Banken kan då låna ut pengarna till dig mot en ränta. Lånet kostar dig alltså en del, så varför lånar man pengar?

Det är vanligt att man lånar pengar för att kunna finansiera ett inköp. Många lån är rena konsumtionslån, men det är också vanligt att låna pengar för att kunna starta ett företag, lägga om lån eller för att finansiera kontantinsatsen till en bostad.

Skälen till varför man lånar pengar kan med andra ord variera en hel del. Läs vidare för att få mer information om olika skäl att ta lån och vad svenskar lånar mest till!

Därför lånar man pengar

Det finns en kostnad förknippad med att ta ett lån. Kostnaden kallas för ränta och det kan även tillkomma andra slags avgifter för lånet. Så varför lånar man pengar om det kostar att göra detta? De tre främsta skälen tär att:

 • Man vill inte behöva vänta. En bra tumregel är att du bör vänta med att köpa något tills du har råd att betala för det. Vi människor kan dock vara ganska otåliga och vissa vill inte behöva vänta på att kunna köra ett inköp. Därför väljer man istället att låna pengar och därigenom skuldsätta sig.
 • Inköpet kostar mycket pengar. Som vi redan har nämnt är det generellt sett bättre att avvakta med ett inköp tills du har råd att betala för det med dina egna pengar. Men det kan vara svårt att göra detta om inköpet ifråga kostar en hel del pengar. Två exempel på sådana inköp är då du vill kunna köpa en bil eller en bostad. Därför är det istället vanligt att man lånar pengar för att kunna finansiera detta stora inköp.
 • Man har hamnat i en ekonomisk knipa. Ett tredje skäl till att du vill ta ett lån kan vara att du har råkat hamna i en ekonomisk knipa. Ibland kan det uppstå en slags nödsituation där du plötsligt och hastigt behöver betala för en reparation som du inte har räknat med eller liknande. Du kan också känna dig nödgad att ta ett lån för att kunna betala räkningarna. Men det kan även röra sig om en lite mer långvarig lågkonjunktur som ställer till det. Därför kan det vara bra att lägga undan pengar så du har en buffert när nöden faller på. Det är dock inte alla som har en sådan sparbuffert att ta av och därför behöver de istället låna pengarna av banken. Till exempel https://www.scb.se/pressmeddelande/en-av-fem-klarar-inte-ovantad-utgift-pa-12-000/

Detta är förstås en ganska förenklad förklaringsmodell som skulle kunna utvecklas en del. Den beskriver dock på ett bra sätt varför man lånar pengar, d.v.s. av vilken övergripande anledning många väljer att göra detta. Läs vidare för att få reda på vad de lånade pengarna vanligtvis går åt till samt vad svenskar lånar mest till!

Kvinna som lånar pengar på nätet med hjälp av sin bärbara dator

Skälen till varför man lånar pengar kan variera

Det finns många olika ändamål som privatpersoner vill låna pengar för. Några exempel på dessa är:

 • aktier
 • bil eller motorcykel
 • båt
 • fritidshus
 • företag
 • husbil eller husvagn
 • julklappar
 • kontantinsats
 • körkort
 • plastikoperation
 • renovering
 • resa
 • skog
 • tandvård
 • utbildning.

Generellt sett ökar hushållens konsumtionslån år för år. Allra vanligast är att konsumenter lånar pengar för att kunna köpa ett småhus såsom en villa. Det näst vanligaste ändamålet är enligt SCB:s statistik att man lånar pengar för att köpa en bostadsrätt. Därefter kommer konsumtionslån och andra ändamål.

Läs mer om några av de vanligaste ändamålen nedan!

Vanliga skäl till varför man lånar pengar

Några exempel på vanliga skäl till att ta lån är för att:

 • Starta företag. Vissa företag är inte särskilt kapitalintensiva och kanske inte ens kräver att du som ägare går in med ett startkapital i början. Men det kostar ofta en hel del pengar att starta ett företag. De personer som saknar pengar att stoppa in i det nystartade företag kan välja att ta ett lån för att finansiera sitt företagande.
 • Utföra en renovering. Om du äger din bostad kan du vilja utföra en renovering som du kanske inte har råd med utan att ta ett lån. Då kan du vilja låna pengar för att kunna renovera bostaden nu istället för att behöva vänta tills du har sparat ihop pengarna till renoveringen.
 • Finansiera kontantinsatsen. När du köper en bostad får du låna maximalt 85 procent av priset på bostaden av banken. Utöver denna del tillkommer en kontantinsats på minst 15 procent som inte ingår i ett bolån. Det är dock möjligt att ta ett separat privatlån på ett belopp som motsvarar kontantinsatsen.
 • Betala andra skulder. Ett av de allra vanligaste skälen till att privatpersoner lånar pengar är för att kunna betala andra skulder. Dessa lån kan ibland kallas för samlingslån eller konsolideringslån. Syftet med dem är att låntagaren tar ett större lån för att kunna betala av sina övriga skulder. Genom att göra detta kan räntekostnaderna ofta minska trots att skuldsättningen förblir lika hög.

Funderar du på att ta ett nytt lån för att kunna betala andra skulder? Läs då vår artikel om vilket lån du bör betala av först!

Man som håller fram sin plånbok med pengar i

Vad lånar svenskar mest till?

Som vi har nämnt ovan finns det flera olika anledningar till varför man lånar pengar. Men vad lånar svenskar mest till?

De allra vanligaste skälen är:

 • Köp av bostad. Större köp såsom ett bostadsköp kan vara svåra att göra utan att låna pengar till köpet. Du kan låna upp till 85 procent av köpeskillingen för bostaden. Minst 15 procent är en så kallad kontantinsats som du behöver betala ur egen ficka. Med detta sagt väljer vissa bostadsköpare att ta ett separat lån till kontantinsatsen.
 • Köp av fordon. När det kommer till fordonslån är det vanligast att man lånar pengar för att kunna köpa en bil. Men i vissa fall kan det istället röra sig om någon annan typ av fordon, inklusive en båt.
 • Renovering av bostaden. Om du vill kunna renovera din bostad eller betala för reparationer av olika slag kan du tvingas att ta ett lån. Med hjälp av de lånade pengarna kan du bekosta de renoveringar eller reparationer som behöver utföras. Du kan till exempel vilja köpa in nya möbler till hemmet utan att täcka denna kostnad med hjälp av ditt sparkonto.
 • Omläggning av andra lån. Om du har flera andra lån med höga räntor kan du vilja lägga om dessa. Detta kan du göra genom att ta ett större lån som låter dig betala av de övriga lånen. Denna lösning kan göra det enklare att hantera dina skulder och din privatekonomi. Dessutom kan du vanligtvis sänka den månatliga kostnaden genom att få ner räntekostnaden.

Vanliga frågor

Varför lånar man pengar?

Många väljer att ta ett lån när de inte vill behöva spara ihop till ett inköp som kostar mycket pengar. Anledningen till lånet kan också vara att personen behöver kunna betala en oförutsedd utgift. Rena konsumtionslån är ganska vanliga här i Sverige.

Vad lånar svenskar mest till?

Det som svenskar lånar mest till är köp av bostad. Detta är det överlägset vanligaste ändamålet med lånade pengar. Därefter kommer köp av fordon, renovering av bostad samt andra konsumtionslån. Även omläggning av andra lån är ett vanligt skäl.

Om skribenten