Hem » Världens 10 främsta investmentbolag
Finansbyggnader med investmentbolag och andra företag

Världens 10 främsta investmentbolag

För att kunna bygga upp din ekonomi kan du behöva investera dina pengar i till exempel investmentbolag. Det innebär att du satsar dina slantar på någonting som har potential att i framtiden ge en god avkastning. Om du väljer att inte investera, går du miste om möjligheten att förbättra din ekonomi genom att låta dina pengar göra jobbet. Du riskerar förstås att förlora pengar genom dina investeringar, men om du investerar klokt är potentialen stor att du gör en förtjänst högre än om du bara låter pengarna ligga på ett sparkonto eller under madrassen.

När man tänker på investeringar är det lätt hänt att man osökt associerar detta med ett aktiesparande. I detta blogginlägg kommer jag beröra ett smart sätt att spara i aktier, nämligen att investera i ett investmentbolag.

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag har som enda syfte att investera. Denna typ av företag tjänar pengar på att köpa och sälja aktier och andra tillgångar. Företagets investeringsförvaltare har till uppgift att bygga och förvalta en diversifierad portfölj, och han eller hon fattar beslut om vilka tillgångar som ska köpas in. Några exempel på kända svenska investmentbolag är: Kinnevik, Investor, Industrivärden och Lundbergföretagen.

När du investerar i ett investmentbolag köper du i praktiken en andel av alla de tillgångar som bolaget investerat i. Detta är ett enkelt sätt att utöka sin portfölj och säkerställa att man uppnår en tillräcklig riskspridning. Du investerar inte på egen hand utan även andra människor investerar pengar i bolaget. Genom att investera i detta blir du en aktieinnehavare, vilket innebär att ett investmentbolag fungerar som en slags fond.

Dessa är några av fördelarna med att investera i ett investmentbolag:

 • Du får tillgång till ett större urval av investeringsmöjligheter än du skulle ha i egenskap av enskild sparare.
 • Din investering hanteras av en förvaltare som är expert på sitt område.
 • Beroende på vilket bolag du väljer att investera i, kan du antingen investera på specifika marknader eller branscher, eller till och med nischer såsom mindre olistade företag som befinner sig i ett tidigt skede av sin utveckling.

De 10 främsta investmentbolagen i världen

Även om bolag som Investor och Kinnevik är namnkunniga på vår inhemska marknad, är en stor andel av världens allra främsta investmentbolag hemmahörande i det stora landet i väst. Det finns dock ett antal framstående namn även här i Europa. Observera att nedanstående lista är högst personlig och subjektiv!

 1. Goldman Sachs, USA (grundat 1869)
 2. Morgan Stanley, USA (grundat 1935)
 3.  JPMorgan Chase & Co., USA (grundat 2000)
 4.  Bank of America Merill Lynch, USA (grundat 2009)
 5. Deutsche Bank AG, Tyskland (grundat 1870)
 6. Citigroup Inc., USA (grundat 1812)
 7. Credit Suisse Group, Schweiz (grundat 1856)
 8. Barclays Investment Bank, Storbritannien (grundat 1997)
 9. UBS AG, Schweiz (grundat 1854)
 10. HSBC Holdings PLC, Kina (grundat 1865)

Huruvida du väljer att satsa på ett svenskt investmentbolag eller ett utländskt är förstås helt upp till dig! En fördel med svenska bolag är dock att det kan vara enklare att hitta och ta till sig den information som publiceras. Däremot bör du inte låna pengar till aktier och andra investeringar på grund av den förhöjda risken med hävstång.

Du kan ofta läsa mer om de företag som ett investmentbolag investerar i på bolagets webbplats. Se därför till att välja ett bolag som känns transparent och tillgängligt, och som du skulle känna dig trygg att anförtro med dina surt förvärvade slantar!

Om skribenten