Hem » Bör man ta ett lån till jul för att kunna köpa julklappar?
Ett lån till jul kan ha finansierat dessa julklappar

Bör man ta ett lån till jul för att kunna köpa julklappar?

Att ta ett privatlån kan vara ett bra alternativ till att samla på sig skuld via ett kreditkort. Men bör man verkligen ta ett lån till jul för att kunna köpa julklappar?

Nej, du bör förmodligen inte låna pengar för att kunna köpa julmat och julklappar eller en julgran. Att ta ett lån till jul kostar ofta mer än vad det smakar även om lånet har en ganska låg ränta. Denna dåliga vana kan även bli svår att bryta senare.

Så vad bör man då göra om man inte har råd med julklappar och julmat? Läs vidare så delar vid med oss av våra tankar kring hur du bör resonera!

Överväger du att ta ett lån till jul?

Många personer tänker på förhand att de ska spara ihop pengar inför julen. Men när denna stora årstid äntligen närmar sig är den bistra sanningen att pengarna på kontot förmodligen är slut. Även om du faktiskt skulle ha kvar lite pengar på ditt bankkonto är risken stor att julens utgifter snabbt börjar samlas på hög. Då kan det kännas lockande att ta ett lån till jul.

För om du inte vet hur du ska kunna betala för julklappar, julmat och julgran kan du av detta skäl överväga att ta ett privatlån. Att låna pengar på detta sätt kan göra det möjligt för dig att få tag på pengar som inte är öronmärkta för något specifikt syfte. Men det är samtidigt viktigt att du har en någorlunda god kreditvärdighet samt en förmåga att betala tillbaka lånet ifråga. Därför behöver du ha en fast inkomst genom ett jobb eller liknande. I annat fall kommer du sannolikt få ett avslag på din låneansökan.

Men om man jämför lån och ställer dessa i förhållande till kreditkort kan lånet ändå vara det mest lockande alternativet. Det är trots allt så att konsumentlån brukar ha en mycket lägre ränta och därmed behöver inte kostnaden för skulden bli fullt lika hög. Med detta sagt bör du ändå tänka dig för både en och två gånger innan du väljer att låna till jul för att kunna köpa julklappar, julmat och kanske en julgran.

6 skäl att inte låna pengar till julklappar, julpynt och julmat

Det är onödigt att göra julen dyrare och mer kostsam än vad den egentligen behöver vara. Många svenskar byter julklappar med varandra och reser runt i landet för att träffa nära och kära. Om du inte har särskilt mycket pengar sparade på ditt sparkonto bör du dock tänka till lite grann. Hur ska du kunna betala för alla julklappar, allt julpynt, all julmat och alla resor?

Dessutom bör du fråga dig om du verkligen ska ta ett lån till jul. Det kan nämligen vara en mindre bra idé att göra detta utifrån följande anledningar:

Siffran 6

1. Du bör inte låna pengar till konsumtion

Det allra största problemet med att ta ett lån till jul är att lånet vore ett rent och skärt konsumtionslån. Du bör helt enkelt inte låna pengar till konsumtion då de varor som du köper för dina lånade pengar per definition är tänkta att förbrukas. Detta bör du därför ha i åtanke innan du börjar köpa julklappar, julpynt och julmat för de pengar som du har lånat. Detta är konsumtion som du förmodligen skulle kunna avstå från och därmed är det onödigt att du skuldsätter dig på detta vis.

2. Lånet kan göra julen onödigt stressande för dig

Ett annat problem med att låna pengar till jul är att lånet i sig kan tillföra onödigt stress för dig under julen. Hela syftet med lånet är ju att du ska kunna njuta mer av denna årliga högtid. Detta är dock svårt att göra om du hela tiden behöver bekymra dig över hur du ska kunna betala tillbaka lånet när julen är över. Personer som har lånat pengar brukar vanligtvis tänka på sina skulder flera gånger per vecka och vissa gör till och med detta varje dag!

3. Risken finns att du spräcker din budget och behöver låna än mer

Det finns också en uppenbar risk att du råkar spräcka din budget och därför behöver låna än mer pengar än vad du ursprungligen har tänkt. Ponera till exempel att du har tänkt ta ett lån till jul för att kunna täcka vissa kostnader som du associera med julen. Vad händer då om du spräcker din budget och kalaset plötsligt kostar betydligt mer än vad du från början hade tänkt? Då behöver du ta ännu ett lån för att kunna finansiera de ökade kostnaderna.

4. Det är lätt hänt att detta blir en dålig vana

Ytterligare en nackdel med att låna pengar till julen är att detta kan utvecklas till en dålig vana som är svår att bli av med. Som vi redan har nämnt är det sällan en särskilt god idé att låna pengar till konsumtion. Därför bör du försöka undvika att göra detta, inte minst då det riskerar att bli en dålig vana som du gör dig skyldig till om och om igen.

5. Lånet kan göra det svårt för dig att spara pengar

Ett annat problem med att ta ett lån till jul är att lånet kan försvåra för dig att spara pengar. Om du inte har så mycket pengar sparade på ditt sparkonto bör du istället fokusera på ditt sparande. På så vis kan du bättre förbereda dig för oförutsedda utgifter samt lägga en bra grund för din framtida ekonomi. Men ju mer kostnader du drar på dig som ska betalas varje månad desto mindre utrymme får du att lägga undan lite pengar.

6. Ett kreditkort med räntefri kredit kan vara ett bättre alternativ

Du kanske aldrig har gått i tankar om att ta ett lån till jul? Men om tanken ändå skulle falla sig på kan det vara ett bättre alternativ att använda ett kreditkort. Många av dessa kort har nämligen en räntefri kredit som gör att du kan köpa julklappar och sånt nu men betala för dessa senare. Därmed kan du göra dina olika inköp utan att behöva betala någon ränta, förutsatt att du kan betala den skuld som ackumuleras under den räntefria period som ges. Inte heller detta är en optimal lösning, men den kan åtminstone vara mindre dålig än att låna pengar till konsumtion genom att ta ett lån.

Ett alternativt tillvägagångssätt om du saknar ett kreditkort är att betala med Klarna. För att detta sätt ska vara gångbart behöver du dock köpa dina julklappar hos e-handlare som använder sig av detta betalsätt. Dessutom behöver du även i detta fall vara beredd att betala för köpen inom 30 dagar.

Risken med att skuldsätta sig

Vissa personer har helt enkelt inget annat val än att skuldsätta sig när utgifterna börjar samlas på hög. Ponera till exempel att du äger en villa och att taket på huset plötsligt börjar läcka. Då kanske du inte har de pengar som krävs för att kunna betala för en takläggare som kan reparera ditt tak. I en sådan situation kan det vara rimligt att låna 10 000 kr (eller hur mycket det nu kan tänkas kosta att reparera skadorna). Det är helt enkelt en bättre idé att skuldsätta sig och förhindra att skadorna blir värre med tiden, såvida du inte har pengar undanstoppade på ditt sparkonto.

Samma sak gäller också om till exempel din bil skulle gå sönder och behöva repareras. Du behöver förmodligen bilen för att kunna ta dig till jobbet. Då är det bättre att låna pengar för att kunna finansiera bilreparationen än att du drabbas av ett inkomstbortfall till följd av att du inte kan jobba.

Det är en dålig idé att låna pengar till konsumtion

Det är sällan en särskilt bra idé att ta ett lån till jul för att kunna betala för utgifter som egentligen är ganska onödiga. Detta är vad man brukar kalla för ett rent och skärt konsumtionslån – du lånar pengar för att kunna konsumera (d.v.s. förbruka de varor eller tjänster som du köper för pengarna). Så om du har ont om pengar när jultiden närmar sig kan det alltså vara bättre att avstå från frestelsen att låna pengar. Vad du istället bör göra i ett sådant läge är att försöka ändra dina planer.

Till exempel är det populärt att ta ett lån till jul för att kunna betala för julklappar, resor, julgran och julpynt samt allt den julmat som ska tillagas och ätas. Men du betalar faktiskt mer för dessa saker än vad de egentligen kostar om du tar ett konsumtionslån för att betala för dem. Lånet har nämligen en kostnad i form av räntan, även om den vanligtvis är lägre för konsumentlån än för kreditkort. Därför kan det lätt bli ganska kostsamt att finansiera julen och allt som kommer med den på detta sätt.

Man som blir förvånad när hans partner visar hur skuldsatta de är

Så bör du göra istället för att ta ett lån till jul

Det bästa sättet att betala för de kostnader som är förenade med julen är att spara ihop till dessa i förväg. Detta tåg kanske redan har gått för din del och då bör du istället försöka skära ner lite grann på kostnaderna.

Skär ner på kostnaderna för julklappar

Om du till exempel brukar lägga 6 000 kr på julklappar till dina nära och kära kanske du kan skära ner denna kostnad till bara 600 kronor. Detta kan du bland annat göra genom att försöka tillverka dina egna gåvor i form av hemlagat godis eller någon typ av hantverk. Alternativt kan du välja att förklara för personer i din omgivning att de inte kan förvänta sig att få några julklappar i år på grund av att din ekonomi är ansträngd.

Dra ner på dekorationerna och skicka digitala julkort

Samtidigt kan du också försöka nergradera dekorationerna lite grann. Behöver ni verkligen ha en stor gran ståendes i vardagsrummet? Är det verkligen nödvändigt att satsa fullt ut på utebelysning i samband med julen? Framför allt i tider som dessa, då elen är ovanligt dyr, kan du spara en hel del pengar på att dra ner lite grann på dekorationerna i allmänhet och belysningen i synnerhet.

Dessutom kanske du har tänkt skicka ut dussintals julkort i fysiskt format till dina vänner och släktingar. Om så är fallet bör du istället skicka digitala sådana via mejl. Genom att göra detta kan du nå ut till alla personer som du tycker om och önska dem god jul, dock till en betydligt lägre kostnad.

Så även om det kan kännas frestande att ta ett lån till jul bör du alltså försöka undvika att göra detta. Om nöden ändå faller på kan det dock vara bättre att ta ett privatlån än att belasta kreditkortet med en massa kostnader. Däremot kan det vara en bra idé att satsa på en lite mer asketisk jul i år om din ekonomi är ansträngd.

Vanliga frågor om att ta lån till jul

Bör man ta ett lån till jul för att kunna köpa julklappar?

Nej, det är sällan en bra idé att ta ett lån till jul för att kunna betala för julklappar och liknande utgifter. Om du väljer att låna pengar till julens kostnader skuldsätter du dig och kommer få betala tillbaka lånet långt efter att julen är slut.

Om skribenten