Hem » Så kan du hitta nya aktier att investera i
Börsskärm hos någon som försöker hitta nya aktier att köpa

Så kan du hitta nya aktier att investera i

Att hitta nya aktier att investera i på den svängande börsen är lättare sagt än gjort.  Här delar jag dock med mig av några tips för hur du kan välja aktier och hur du kan bli mer framgångsrik i ditt sparande.

Hitta nya aktier genom att finna inspiration

När du väljer och vrakar mellan de aktier som finns tillgängliga på världens marknader, är det lätt att bli överväldigad av den uppsjö med data som presenteras för dig. Du bör dock hålla det hela enkelt: Du är helt enkelt på jakt efter företag som du kan tänka dig att bli delägare i. Den berömde investeraren Warren Buffett sa en gång: ”Köp in dig i ett företag för att du vill äga det, inte för att du vill att aktien ska gå upp.” Det är även allmänt känt att Buffett föredrar indexfonder och anser det vara en bra investering att investera i sådana.

Buffett har som bekant lyckats väldigt bra med sina investeringar genom att följa bland annat ovanstående regel. Det finns dock fler saker du bör göra än att enbart gå på din magkänsla när du väljer aktier. Börja med att läsa igenom det aktuella företagets årsredovisning, och titta då noga på det årliga brev där ledningen riktar sig till aktieägarna. Detta brev kan ge dig god insikt i vad som sker i företaget samt sätta siffrorna i årsredovisningen i rätt sammanhang.

Därefter kan du använda dig av diverse analysverktyg och mätetal för att värdera en aktie. Låter det komplicerat? Det är det!

Var inte alltför aktiv när du handlar med aktier

Det kan vara roligt och inspirerande att försöka hitta nya aktier att köpa. Men många investerare tenderar att handla aktivt med aktier, kanske lite FÖR aktivt. I en studie sponsrad av finansbolaget Barclay fann man att kvinnor har en annorlunda investeringsstrategi jämfört med män. Färre kvinnor än men handlar med aktier, men det verkar samtidigt som att kvinnor gör smartare investeringar på aktiemarknaden än män och får en högre avkastning på sitt sparande i aktier.

Faktum är att flera studier ger stöd för påståendet att kvinnor är bättre än män på att spara i aktier. Finansbolaget Fidelity Investments analyserade 8 miljoner kundkonton och fann att kvinnorna hade en avkastning som överskred männens med 0,4 %. ”Vid en första anblick kan detta framstå som en liten skillnad, men det kan ha en signifikant inverkan över tid,” skriver rapportens författare.

I den studie som Barclays sponsrat fann man en än större skillnad mellan könen: 1,2 %.

Därför lyckas kvinnor bättre med sina aktier

Anledningarna till att kvinnor i genomsnitt lyckas bättre med sitt aktiesparande är enligt bägge studierna två:

  • Kvinnor är mindre aktiva på aktiemarknaden än män
  • Kvinnor tenderar att i högre grad hålla kvar vid sina köpta aktier

En tredje anledning som tas upp i Fidelity-studien är påståendet att kvinnor inte är lika riskbenägna som män när det kommer till aktiesparande. Inte heller detta påstående är särskilt förvånande.

De slutsatser jag drar av detta är att du med fördel kan låta dig inspireras till att hitta nya aktier, samt att du förmodligen gör bäst i att inte sälja av dem i första taget! Som vanligt vill jag uppmuntra dig att tänka till båda en och två gånger innan du använder dig av en hävstång. Med detta menar jag att du bör iaktta försiktighet om du väljer att låna pengar till aktier och andra investeringar.

Om skribenten